Bender A.M. bv, oftewel Bender Additive Manufacturing BV is voortgekomen uit Bendertechniek BV als logische vervolgstap in de evolutie van productie technologieën. Sinds de oprichting van Bendertechniek in 1966 heeft men altijd nagestreefd bij de tijd te willen blijven en wanneer dat relevant was daar op adequate wijze en proactief op in te spelen. Er hebben zich een aantal eveneens disruptieve productie technologieën voorgedaan sinds die oprichting maar geen enkele van de orde van grootte van Additive Manufacturing oftewel het industriële 3d printen. Bendertechniek had zich tot dan altijd toegelegd op de levering, installatie en instandhouding van bewerkingsmachines, van subtractieve technologieën. Dat wil zeggen, frezen, draaien, boren slijpen al dan niet CNC gestuurt, 3 en/of 5 assig, geautomatiseerd als ook conventioneel. Veelal voor metaal maar ook bewerking van keramiek en kunststoffen werden niet geschuwd. Met de toekenning van het distributeursschap van EOS GmbH (Electro Optical Systems) uit het zuid Duitse Krailling in 2014 werd er direct zomaar een wereldmarktleider op het gebied van Powderbed Fusion Technology toegevoegd aan de lijst van producenten / fabrikanten. Als vooruitgeschoven post in de markt voor verkoop, advies en voorlichting hoopt Bender AM een substantiële bijdrage te leveren aan de vernieuwing binnen de maakindustrie van Nederland en Vlaanderen. Later is het Britse CooksonGold en Oostenrijkse Lithoz aan het illustere rijtje van vertegenwoordigde producenten wereldwijd toegevoegd. Over hen kun u elders op deze site meer lezen.

Bender-Additive-Manufacturing-

Wat is Additive Manufacturing?

Als eerste moeten we daarvoor opmerken dat er grofweg zo’n vier tot vijf fundamenteel verschillende technologieën bestaan die echter allen één ding met elkaar gemeen hebben en dat is dat de producten laag voor laag opgebouwd worden uit een zeker basismateriaal, direct uit een 3D-CAD bestand zonder gebruik te maken van gereedschappen. Het gaat dan niet allen gaat het om de bekende kunststof-, metaal- en/of keramiek-toepassingen, maar eigenlijk kan elk materiaal dat men tot poeder, granulaat en draad kan reduceren weer gebruikt worden voor het “3d printen”. Het spreekt voor zich dat het belangrijkste verschil de wijze is waarop die lagen aan elkaar bevestigd of met elkaar verbonden worden. Bij kunststof en metaal is, in de regel warmte of eigenlijk hitte, de belangrijkste methode. Bij materialen zoals hout, glas, porselein, papier, voedingsmiddelen en dergelijke zal er een medium, veelal in vloeibare vorm, zoals lijm, water, al dan niet voorzien van kleurstoffen en/of andere bindmiddelen als additief noodzakelijk zijn. De firma Bender heeft zich voorgenomen altijd veelzijdig, multi-disciplinair en breed georiënteerd te willen zijn maar zich tegelijkertijd te willen specialiseren en dus te beperken tot industriële toepassingen. Dat betekend dat tot op heden ‘slechts’ metaal, kunststof en keramiek daar voor in aanmerking komen. Dat wordt vooral begrijpelijk in het geval van specifieke medische toepassingen zoals bij de vervaardiging van organen, huid en dergelijke, daar waar met levende stamcellen gewerkt wordt. Daar zouden wij ons ook, als een technisch industrieel georiënteerd bedrijf, in een voor ons schimmig vakgebied begeven waarvan wij ons liever afzijdig houden. Wij blijven weliswaar geïnteresseerd, maar vanaf de zijlijn. Andere medische toepassingen zoals implantaten, instrumenten, protheses en ortheses worden al langere tijd op industriële wijze middels A.M. vervaardigd worden uit metaal, kunststof en keramiek en behoren dus wel direct tot ons aandachtsgebied. Verderop in de site zullen we nader op de details van de metaal- kunststof en keramiek-grondstoffen ingaan, gerelateerd aan de diverse branches, toepassingen en speciale doelgroepen.

 

Additive Manufacturing merken

Bender Additive Manufacturing levert verschillende merken die gerelateerd zijn aan diverse technologieënmaterialen en sectoren.

eos additive manufacturing manufacturercooksongold additive manufacturing manufacturerlithoz additive manufacturing manufacturer