Bender A.M. bv is de officiële distributeur voor Nederland en Vlaanderen van EOS GmbH (Electro Optical Systems) uit het zuid Duitse Krailling. Zij zijn sinds 2003 wereldmarktleider op het gebied van de Powderbed Fusion Technology in zowel kunststof als ook metaal. Deze pioniers op dit vakgebied grossieren in duizenden patenten in vele patentfamilies waarvan alle collega- concurrenten dagelijks gretig gebruik maken. Opgericht in 1989 door Dr. H. Langer die nu, ondersteund door een management team van 4 personen, nog steeds aan het roer staat van dit familiebedrijf. Het bedrijf is financieel volledig onafhankelijk en nog altijd bijzonder succesvol. Inmiddels werken er meer dan 750 personen en het huidige bedrijfsmodel is erop gericht binnen nu en vijf jaar door te groeien naar 1500 tot wel 2000 personeelsleden. Gedurende het jaar 2015 zijn er wereldwijd meer installaties afgeleverd dan de volledige concurrentie bij elkaar wist te leveren. De jaaromzet gedurende het boekjaar 2015, ruim 270 miljoen euro, is met circa 50 verbeterd ten opzichte van het voorgaande jaar. In de komende 3 jaren denkt men de omzet nagenoeg te verdubbelen tot 500 miljoen.

EOS-(Electro-Optical-Systems)-GmbH

 

Voordelen

Voordelen en principes van Additive Manufacturing (additieve vervaardiging / AM) / industrieel 3D printen ten behoeve van ontwerp gestuurde productie methoden.

AM verwijst naar een proces waarbij digitale 3D ontwerpdata wordt gebruikt voor het opbouwen van een werkstuk door het in lagen toevoegen van een materiaal, veelal in metaal, kunststof of composiet / keramiek. De term “3D-printing” wordt steeds meer gebruikt als een synoniem voor AM. Dit laatste is nauwkeuriger doordat het een professionele productietechniek beschrijft die duidelijk afwijkt van conventionele werkwijzen, ook wel substractieve werkwijzen oftewel d.m.v. materiaalverwijdering. In plaats van het frezen van een werkstuk uit een massief blok, bouwt AM componenten laagsgewijs op uit materialen in poedervorm.

De techniek werd aanvankelijk speciaal toegepast bij Rapid Prototyping voor de constructie van illustratieve en functionele prototypes. AM wordt nu in toenemende mate gebruikt in serieproductie. Het biedt Original Equipment Manufacturers (OEM’s) in de meest uiteenlopende sectoren van de industrie de gelegenheid om een onderscheidend profiel voor zichzelf te creëren op basis van nieuwe voordelen voor de klant, kostenbesparende mogelijkheden en de mogelijkheid om duurzaamheidsdoelstellingen waar te maken.

De sterke punten van AM liggen in die gebieden waar conventionele productie zijn grenzen bereikt heeft. De technologie is van belang, daar waar een nieuwe benadering voor het ontwerp en de productie is nodig is om te komen tot oplossingen. Het maakt een ontwerp-gedreven productieproces mogelijk waar het ontwerp de productiewijze bepaalt en niet andersom. Bovendien maakt AM zeer complexe structuren mogelijk die zeer licht en stabiel kunnen zijn. Het biedt een hoge mate van vrijheid van ontwerp, optimalisatie en integratie van functionele kenmerken, evenals de productie van kleine seriegroottes tegen redelijke kosten per eenheid en een hoge mate van individuele aanpassing van producten, zelfs in serieproductie.

 

Proceswijze

Het systeem start door een dunne laag poedermateriaal op een bouwplatform. Een krachtige laserstraal sintert of versmelt het poeder dan precies op de door de computer gegenereerde laag. Het platform wordt dan verlaagd met de benodigde laagdikte en er wordt opnieuw een laag poeder aangebracht. Opnieuw wordt het materiaal gesmolten aan de vorige laag op de vooraf bepaalde plaats. Afhankelijk van het gebruikte materiaal, kunnen onderdelen worden vervaardigd middels Selective Laser Melting (SLM) in geval van metaal of Selective Laser Sintering (SLS) in geval van kunststof.

 

eos additive manufacturing manufacturer

 

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie op de website van EOS (Electro Optical Systems) GmbH.