Gereedschappen

Break even analyses voor kostprijzen van spuitgietmatrijzen illustreren als geen ander de voordelen van Additive Manufacturing ten opzichte van de gereedschaploze technologie.

In vele industrieën is de fabricage van gereedschappen zoals matrijzen het meest kostbare onderdeel van een productieproces. Het is in het algemeen duur, tijdverslindend en technisch enerverend om met dergelijke conventionele processen om te gaan. AM biedt dan een uitstekende oplossing; middels AM is het mogelijk enkelvoudige werkstukken of geïndividualiseerde serieproducties snel, economisch en flexibel te realiseren. Zelfs bij kleine oplages.
Zelfs hoog complexe vormen en ontwerpen met contour volgende interne koel / verwarmingskanalen vormen geen problemen voor AM. Conventionele processen hebben hier de grenzen van hun mogelijkheden bereikt. Zij zijn beperkt in hun vormgevings- en constructievrijheid door dat bijvoorbeeld koelkanalen in diverse elkaar kruisende richtingen geboord moeten worden met alle gevolgen van dien. Daarmee stijgen de kosten enorm.
De ontwerpvoordelen van AM bevorderen de productiviteit en de standtijden van de gereedschappen, verlagen het energieverbruik en verbeteren de productkwaliteit. De time to market is veel korter in vergelijking met conventionele processen en de levertijden nemen af.

Additive Manufacturing biedt vele voordelen:

  • Maximale ontwerpvrijheid
  • Ontwerp gestuurde productie, direct uit 3d-CAD bestanden
  • Hogere productiesnelheden, snellere afschrijving
  • Flexibele productie processen, bijvoorbeeld bij hybride producten wanneer nieuw-vervaardiging en ook reparatie wordt uitgevoerd op conventioneel geprefabriceerde delen
  • Functie integratie
  • Reductie van loonkosten door standalone processen.

Bovendien draagt AM bij aan duurzaamheidsdoelstellingen door aanmerkelijk lager energieverbruik, minder grondstofgebruik, minder afval- / restproductie en lagere CO2 emissies.